1199 ₺ ve üzeri siparişlerinizde KARGO BEDAVA
Alerji Nedir? Alerji testi, insan vücudunun bağışıklık sistemindeki antikorların, çevredeki polen, hayvan tüyü, toz, besinler, akarlar, solunum veya ağız yolu ile alınan maddeler gibi vücudun reaksiyon göstermesidir. Bazı kişide vücut hiçbir maddeye karşı reaksiyon göstermezken, bazı insanda farklı şekilde vücutta reaksiyon oluşabilir. Çevresel ve genetik olarak görülen alerji her yaşta görülebilir, doğuştan veya ilerleyen yaşlarda da oluşabilir. Alerji, günümüzde daha çok görülür hale gelmektedir.
Alerji belirtileri bazı insanda hafif, bazı insanda ciddi, bazı insanda da hayatı tehdit edebilir. Alerji her kişide aynı reaksiyonu göstermez, kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle alerji reaksiyon, burun, akciğer, kulaklar, cilt, sinüsler, boğaz ve mide de reaksiyon gösterir. Alerji astım hastası olan kişinin de astımını tetikleyebilir. Ailede astım, saman nezlesi, egzama ve kurdeşen gibi alerji olan varsa, kişide alerji olma görülme oranı yüksektir.
Alerji her kişide farklı belirtiler gösterir, bazı insanlarda hafif olarak görülürken, bazı insanlarda şiddetli olarak görülmektedir. Genel olarak insanda alerji olma sebepleri şunlardır;
Evcil hayvanların tüyleri
Ot ve ağaç polenleri
Ev ve toz akarları
Süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, kuruyemiş ve meyve gibi gıdalar
Mantar veya küf
Arı sokması
Kimyasal reçine, lastik, nikel
İlaçlar
Kauçuk tarzı maddeler
Kolye, küpe gibi takılar
Alerjik rinit (saman nezlesi)
Egzama
Alerji her bünyede farklı belirtiler gösterdiği için ciddiye alınacak bir konudur. Yukarıdaki sebeplere maruz kalan kişiler en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerekmektedir.
Kişinin, çevresel veya herhangi bir duruma karşı, vücudun verdiği reaksiyonu tam anlayabilmek için test yapılması gerekmektedir, bu test ile alerjinin çeşidini ve şiddetinin ne boyutta olduğu tespit edilir. Alerjinin belirlenebilmesi için 3 çeşit alerji testi mevcuttur. Bunlar;
Prick (Deri Delme Testi): Testi yaptıracak olan kişi, kullandığı bir ilaç var ise, testi yaptırmadan 7-10 gün önce ilaç alımını durdurması gerekmektedir. Alerji testi yapılacak kişinin kolunun iç kısım derisine, alerjen madde ile tek tek damlalar halinde alerjen madde damlatılır, daha sonra 2mm uca sahip olan iğne ile her damlalar üzerine batırılır. Bu işlemden sonra testi yaptıran kişi 15-20 dakika kolunu hareket ettirmeden bekletilir. Kişinin vücudunda alerjiye karşı reaksiyon varsa delinen yerlerden deride kızarıklık ve kabarcık oluşur.
Yama Testi: Bu test genellikle aşırı duyarlı alerjilerde yapılmaktadır. Yama testi, vücut ile temas halinde oluşan alerji reaksiyonlarında uygulanmaktadır. Uygulanacak bölgeye alerjiyi tespit edecek olan madde, deriye sürülerek sarılır, yaklaşık olarak 24 ile 72 saat deride bekletilir, deride oluşan kızarıklık ve kabarcıklara göre alerjinin boyutu belirlenir.
Kan Testi: Çoğunlukla çocuklara yapılması ve gıda alerjilerini tespit etmek için daha iyi sonuç verir. Cilt testi kadar etkili olmasa da ağır deri hastalığı olan kişilerde, deri testi uygulanamayacak durumlarda olan kişiler için tercih edilir. Kişinin kanındaki lgE antikor seviyesi ölçülerek sonuç alınır.
Alerji testlerinde komplikasyon görülme olasılığı çok düşüktür. Herhangi bir alerjisi olan kişilerde, test yapılan bölgede çok fazla kaşıntı ve kızarıklık görülür. Yama testinin komplikasyonun da ise, içi sıvı dolu kabarcıklar görülmektedir. Hayati tehlikeli durum görülme olasılığı oldukça düşüktür.
© 2022 Sağlık Trendi. Tüm hakları saklıdır.