1199 ₺ ve üzeri siparişlerinizde KARGO BEDAVA
Bazen erkeklerde sertleşme sorunu olabilir ve bu normal kabul edilen bir gerçektir. Sertleşme bozukluğu, erkek hiçbir zaman ereksiyon sağlayamamış veya sürdürememişse birincil olarak adlandırılır.
Sertleşme bozukluğu, daha önce ereksiyon elde edebilen bir erkekte daha sonra gelişirse ikincil olarak adlandırılır. İkincil erektil disfonksiyon, birincilden çok daha yaygındır.
Genellikle 40 ila 70 yaş arasındaki erkeklerin yaklaşık %50'si bir şekilde sertleşme bozukluğu durumundan etkilenir; Bu oran yaşla birlikte artar. Bununla birlikte, erektil disfonksiyon, normal bir yaşlanma belirtisi olarak kabul edilmez ve her yaşta mükemmel şekilde tedavi edilebilir.
Bir ereksiyona ulaşmak için, penisin yeterli kan beslemesine, kan üretimine, penise giren ve çıkan sinirlerin düzgün çalışmasına, yeterli miktarda erkek cinsiyet hormonu testosteronuna ve herhangi bir bozukluğa neden olacak yeterli cinsel uyarılmaya (libido) ihtiyacı vardır. Bu sistemlerdeki bir bozukluk sertleşme bozukluğu sorununa neden olabilir.
Sertleşme bozukluğu vakalarının çoğu, kan damarlarının veya penisin sinirlerinin anormalliklerinden kaynaklanır. Diğer olası nedenler arasında hormonal bozukluklar, penisin yapısal bozuklukları, bazı ilaçların kullanımı ve psikolojik sorunlar yer alır. En yaygın spesifik nedenleri;
Yüksek tansiyon veya prostat hipertrofisini tedavi etmek için kullanılan ve merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan belirli ilaçlar,
Birkaç faktör genellikle sertleşme bozukluğu durumu daha da kötüleştirir. Örneğin, diyabet veya periferik vasküler hastalık nedeniyle erektil işlevinde hafif bir azalma olan bir adam, yeni bir ilaç aldıktan sonra veya stres seviyeleri arttığında önemli erektil disfonksiyon geliştirebilir.
Ateroskleroz, bacaklara giden kan akışını kısmen bloke eder (periferik vasküler bir hastalıktır). Penisi besleyen arterler de sıklıkla tıkanır, bu da penise giden kan akışını azaltır ve erektil disfonksiyona neden olur. Diyabet, yüksek kolesterol seviyeleri, yüksek tansiyon ve sigara içmek gibi tüm durumlarda ateroskleroza ve dolayısıyla sertleşme bozukluğu durumuna katkıda bulunur.
Bazen kan, penisin damarlarını çok hızlı bir şekilde terk eder, bu da penisteki kan basıncını düşürür ve ereksiyona ulaşmanızı veya bunu sürdürmenizi engeller.
Penise mesaj gönderen sinirlerin hasar görmesi durumunda sertleşme bozukluğu meydana gelebilir. Diyabet, ateroskleroza neden olmasının yanı sıra penisteki sinirleri de etkileyebilir. Penise giden sinirler prostattan geçtiği için prostat cerrahisi (örneğin kanser veya büyümüş prostat) sıklıkla erektil disfonksiyona neden olur.
Sertleşme bozukluğu durumuna neden olan diğer daha az yaygın sinir bozuklukları arasında omurilik yaralanması, multipl skleroz ve felç bulunur. Ayrıca, uzun bir döngüden sonra ortaya çıkabilen kalça ve genital bölgedeki (eyer bölgesi olarak adlandırılan) sinirlere uzun süreli baskı yapılması geçici erektil disfonksiyona neden olabilir.
Anormal derecede düşük testosteron seviyeleri gibi hormonal bozukluklar cinsel isteği azaltma eğilimindedir, ancak sertleşme bozukluğu durumuna da yol açabilir.
Bazı hastalıklar da penisin iç kısmında skar dokusu belirir ve erektil disfonksiyona, kavisli ve genellikle ağrılı ereksiyonlara neden olur.
Alkol, kokain ve amfetamin gibi uyuşturucular da dahil olmak üzere erektil disfonksiyona neden olabilir veya daha da kötüleştirebilir.
Bazen psikolojik problemler (performans kaygısı veya depresyon gibi) veya enerji seviyenizi düşüren faktörler (hastalık, yorgunluk veya stres gibi) erektil disfonksiyona neden olur ya da daha da kötüleşir. Erektil disfonksiyon bir duruma bağlı olabilir ve belirli bir yeri, zamanı veya partneri de içerebilir.
Uzun süreli ve ağrılı ereksiyon (priapizm) penisin erektil dokusuna zarar verebilir ve erektil disfonksiyona neden olabilir.
Ara sıra bir erektil disfonksiyon epizoduna sahip olmak normal olan bir şey değildir, ancak ereksiyona sürekli olarak ulaşamayan veya bunu sürdüremeyen erkekler konsültasyon almalıdır çünkü erektil disfonksiyon ateroskleroz veya bir bozukluk gibi ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Erektil disfonksiyonun çoğu nedeni tedavi edilebilir. Aşağıdaki bilgiler, profesyonel bir değerlendirmenin gerekli olup olmadığına ve ne bekleneceğine karar vermenize yardımcı olabilir.
Uyarı İşaretleri
ED'li erkeklerde belirli semptomlar ve özellikler endişe nedenidir. Bu faktörler şunları içerir;
Erektil disfonksiyon, etkilenen kişinin yaşam kalitesini düşürebilmesine rağmen, kendi başına tehlikeli bir bozukluk değildir. Bununla birlikte, erektil disfonksiyon ciddi bir tıbbi bozukluğa işaret edebilir. Aniden bu tür bir uyuşukluk geliştiren erkekler, kasık veya bacaklarda uyuşma omurilik hasarının bir işareti olabileceğinden hemen bir doktora görünmelidir. Başka uyarı işaretleri olanlar uzman ofisleri aramalı ve gerekli soruları sormalıdır.
Tıbbi Değerlendirme
İlk olarak, doktor hastanın semptomlarını ve tıbbi geçmişini sorar. Ardından, fizik muayene yapar. Anlatılanlar ve fizik muayene sırasında buldukları şey genellikle erektil disfonksiyonun nedenini ve hangi testlerin yapılması gerektiğini gösterir.
Doktor soruları;
Uyuşturucu ve alkol kullanımı, sigara içme geçmişi, diyabet durumu, yüksek tansiyon durumu, ateroskleroz durumu, ameliyat durumu (örneğin, prostat büyümesi, prostat veya rektum kanseri veya kan damarı bozuklukları için), yaralanma durumları (örneğin, pelvik kemik kırığı veya sırt yaralanması), kan damarı bozukluklarının belirtileri (örneğin, yürürken veya üşürken baldır ağrısı, ayaklarda uyuşma veya mavimsi renk değişikliği).
Ek Doktor Soruları
Sinir bozukluklarının belirtileri (örneğin, uyuşukluk, karıncalanma, halsizlik, idrar kaçırma veya düşme), hormonal bozuklukların belirtileri (örneğin, libido kaybı, göğüslerde büyüme, testislerde azalma, vücut kıllarında azalma, titreme, kiloda veya iştahta değişiklikler veya sıcağa veya soğuğa dayanma güçlüğü), psikolojik bozuklukların belirtileri, özellikle depresyon, cinsel ilişkilerde memnuniyet, partnerde cinsel işlev bozukluğu (örneğin vajinit veya depresyon), erkeklerin bu konuları ofiste konuşması genellikle rahatsız edici olsa da bu bilgiler erektil disfonksiyonun nedenini belirlemede önemlidir.
Fizik muayene cinsel organlara ve prostata odaklanır, ancak rektumu incelemenin yanı sıra hormonal, sinir ve damar bozukluklarının belirtilerini de arar.
Bazen nedeni anlatılanlardan çıkarmak kolaydır. Örneğin, prostat ameliyatından veya ilaca başlandıktan kısa bir süre sonra erektil disfonksiyon gelişebilir. Önemli bir ipucu, ereksiyonların gece mi yoksa uyanınca mı meydana geldiğidir.
Fiziksel nedenler psikolojik olanlardan daha az olasıdır. Çünkü fiziksel nedenler genellikle her zaman bir ereksiyona müdahale eder. Psikolojik bir nedene işaret eden diğer faktörler, sağlıklı genç erkeklerde ani başlangıcı, sadece belirli durumlarda ortaya çıkan semptomları ve tedavi olmaksızın düzelen erektil disfonksiyon şeklinde kendini gösterir.
Testler genellikle gereklidir. Laboratuvar testleri, kandaki testosteron seviyesinin belirlenmesini içerir ve testosteron seviyesi düşükse diğer hormonlar belirlenir. Tıbbi durum ve fizik muayene sonuçlarına dayanarak, diyabet ve tiroid ya da lipid bozuklukları gibi önceden tanınmayan durumları tespit etmek için kan testleri de yapılabilir. Bu testler genellikle tedaviyi planlamak için yeterli bilgi sağlar.
Bazen penise ereksiyon uyarıcı bir ilaç enjekte edilir, ardından penisin atardamarlarındaki kan akışını değerlendirmek için bir ultrason yapılır. Uyku sırasında ereksiyonları tespit eden ve kaydeden bir ev kamerasının kullanılması nadiren tavsiye edilir.
© 2022 Sağlık Trendi. Tüm hakları saklıdır.